HK sparer ikke på kruttet

Så langt har dette semesteret vært utrolig nyttig og interessant. Forelesningen på tirsdag var ikke et unntak, hvor vi startet på den siste delen i valgfaget der klassene varehandel og digital markedsføring ble slått sammen. Nå blir det full fokus på nettbutikk og markedsføring!

Kloke ord

Etter Zoom-forelesningen er ferdig kommer det humoristisk fra vår nye foreleser Karl Philip Lund; “Har dere så lite å gjøre på ettermiddagen at dere sitter her fortsatt?”. Medforeleser Anders Mamen svarer med et lurt smil; “Det er nok kanskje at studentene ikke har sett folk på lenge”.

Joda, det stemmer delvis. “I disse korona-tider” har vi studenter nok ikke sett mange mennesker. Men sannheten er nok heller at vi sitter litt ekstra på Zoom for å være helt sikre på at vi ikke går glipp av noe kloke ord som kan komme ut av foreleserne. Vi har nemlig noen svært dyktige og engasjerte forelesere her på Høyskolen Kristiania.

Alle kortene på bordet

Forelesningen startet med å snakke om forventninger mellom foreleserne og studentene. Spesielt dette semesteret har vi blitt godt kjent med menti.com, hvor studentene kan stemme fram meninger og stille spørsmål anonymt til foreleseren. Dette har vist seg å være en effektiv måte å kunne få alle studentene involvert på, inkludert de som ikke er spesielt glade i å rekke opp hånda og svare/stille spørsmål foran alle.

tirsdagens zoom forelesning med menti.com

Vår nye venn OKR

Fremover skal vi ta i bruk målstyringsverktøyet OKR som blir brukt i flere store selskaper som blant annet Google og LinkedIn. I følge Karl Philip selv i et innlegg publisert av shifter.no, er OKR (forkortelse for Objective Key Results) noe som “representerer et moderne styringssett som øker motivasjonen og gir bedre læring. (…) OKR går ut på å sette høye mål, sikre tydelighet, skape høyt engasjement og øke gjennomføringskraft i organisasjoner”. (shifter.no).

På inevo.no, hvor Karl Philip også er ansatt, forklarer han enkelt OKR slik: «Helt enkelt kan du si at OKR handler om å svare på to grunnleggende spørsmål i alle ledd i organisasjonen hvert kvartal: Objective: Hva ønsker du å oppnå? Key results: Hvordan har du tenkt å komme dit?».
I tillegg bidrar OKR «til å forbedre internkommunikasjonen i selskaper ved at alles mål gjøres tilgjengelig for alle andre i selskapet”.

skjermbilde: https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/

Google og OKR

På inevo.no kan vi også lese om hvordan OKR har hjulpet Google:

«I 1999 hadde Google 30 dyktige ansatte og en lovende søkemotorteknologi. De tjente ingen penger og investoren John Doerr, som nylig hadde investert nesten 12 millioner dollar i selskapet, kom på besøk med en gave som senere vil vise seg å være gull verdt. Gaven het OKR.  Doerr presenterte OKR som en måte å styre et selskap på. Google-grunderne hadde ingen annen måte å styre selskapet på, så de adopterte OKR-styringsettet fullt ut. Hvert kvartal siden 1999, har alle ansatte i Google brukt OKR til å sette mål og følge opp mål. I dag har Google over 80 000 ansatte og de bruker OKR fremdeles».

“Pushed to the limit”

Med andre ord – her er det ingen rom for å ligge på latsiden – ikke at mange hadde gjort det uansett ettersom OKR sørger for økt motivasjon og engasjement. Målsetting og ambisjoner må også jevnlig rapporteres til foreleserne – samt blogginnlegg (som du leser nå), kurs-sertifiseringer og Linkedin-profil-progresjon. HK sparer altså ikke på kruttet! Vi blir bokstavelig talt «pushed to the limit», noe som kommer veldig godt med for oss studenter.

Ikke nok med det

I tillegg fikk vi også «besøk av» tidligere studenter som gjesteforelesere (Marius Schafferer, Ola Olsen og Julie Foss) hvor de snakket om sine erfaringer med da de selv skulle starte med nettbutikk og markedsføring. Er det noe jeg aldri får nok av, så er det suksess/feil-historier i denne bransjen. Det er umulig å ikke kunne ta med seg en haug av lærdom videre av disse historiene.

“Brisen shop”

Vi som går «entreprenørlinjen» her på HK har nok litt lettere (desverre) for å stille kritiske spørsmål til startups som «hva er deres unike verdi?» og «hvilket problem løser dere for kunden?».
Marius og Ola startet klesmerket «Brisen», hvor navnet er ganske fengende i seg selv, der klærne bærer en liten søt logo av et Vinglass.

skjermbilde: https://brisenshop.no/products/t-skjorte-brodert-vin

De fortalte at klærne skulle være merchendise for en Podkast de skulle starte på den tiden, men som ikke ble noe av – noe som kan forklare hvorfor en kanskje kan slite litt med å finne Brisen’s «unike verdi». Merchendise er gjerne en forsterker av en allerede begeistring kunden har over et produkt (podcasten) og i tidligere emner på HK har vi lært hvordan en «overfører» betydningen av et produkt over til noe annet. Uten noe å overføre fra (podcast), må de altså bruke lengre tid på å bygge opp et sterkt merkevare.

Men Marius og Ola skal virkelig ha for alt de klarte å gjennomføre på 30 dager. Vårt eget team kommer til å bruke de som både motivasjon og inspirasjon! Samtidig tror jeg det blir lurt å tenke gjennom god verdiskaping, og ikke glemme dette selv om vi har knapt med tid.

«Kapre drømmejobben»

Helt til slutt snakket Julie om sin tidligere erfaring med nettbutikk, hvor deres idè var å kombinere interiør og interiør-veiledning. Deretter hadde hun et foredrag om personlig merkevarebygging, Linkedin og «kapring av drømmejobben». Det er rart å tenke på hvordan vi plutselig endte opp med en egen identitet på nettet, akkurat som vi lever i to verdener; en fysisk og en digital. Og som Julie også sier, er det viktig å opprette en god digital identitet og fremstå slik man ønsker.

Hvordan vi fikk tid til alt dette på EN forelesning er ganske imponerende i seg selv – og det lover veldig godt!

Ref:

https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/

https://no.ehandel.com/artikler/studenter-ved-hoyskolen-kristiania-bygger-egne-nettbutikker-pa-40-dager/462662

https://shifter.no/inevo-innlegg-karl-philip-lund/slik-gikk-det-da-styringssett-fra-store-organisasjoner-fikk-plass-i-klasserommet/126950

1 thought on “HK sparer ikke på kruttet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *