Ryggprolaps, uten internett og midt i en pandemi: Klarer vi å åpne nettbutikk på bare 60 dager?

Som de fleste kom det ingen forvarsel for COVID-19. Hele samfunnet ble plutselig stengt ned. Mange havner i utrolig kjipe situasjoner, mister jobber, mister inntekt. Noen mister kanskje hus, hjem eller familiemedlemmer.

Jeg er en av de studentene som har det “alt for godt” og har vært ekstremt heldig i denne situasjonen. Im the last person to complain!

Men situasjonen preger skolehverdagen. Vi har nemlig som oppgave dette semesteret å opprette en fullt fungerende nettbutikk bare på 60 dager. Noen tenker kanskje at 60 dager er “god tid” og “null stress”. Det kan jeg forsikre om IKKE er tilfellet.

60 dager er som en tur på toalettet (med mobil).
Som å gå med søpla.
Skjenke et glass melk.

Tiden RASER av sted.

beat the clock running GIF by andregola

Fra maling til money

Nettbutikken vår Lini Karalo har vært en liten plan jeg har hatt i noen par år nå, etter at jeg skjønte at min “malehobby” var noe jeg kunne tjene penger på. Det er gøy at “alle” vil ha maleriene dine, og knabber de med seg før du har fått rukket å sagt noe. Jeg pleide å male til venner og bekjente “for gøy”, gratis. Etter hvert ble det litt mye gratis arbeid. Dermed bestemte jeg meg for å legge ut noe for salg på Finn.no. Og til min overraskelse ble de solgt med en gang. Og det var her ideen om nettbutikk ble til.

Men så er det det å faktisk gjøre det. Og da var det helt perfekt å ta valgfaget “Varehandel: Digital og Bærekraftig” hvor vi hadde som oppgave og gjøre nettop dette; åpne sjappe på nettet.

Men.

Hvem skulle trodd at vi skulle bruke Zoom til å kommunisere gjennom hele prosessen? Ikke jeg.

DEN gamlingen

Det var knotete å skulle vise de andre to på gruppa Serwan og Hannah, hva jeg hadde av ideer – og det samme slet de med. Zoom var nytt. Mange “skumle” knapper og funksjoner vi ikke hadde sett før. Jeg følte meg som DEN gamlingen der jeg satt og skulle hoste Zoom-møtet. En ting jeg fant ut: Webkameraet på denne relativt nye HP-pcen er som kameraet på en gammel Nokia (ellers er jeg faktisk nr.1 HP fan). Heldigvis hadde min samboer et streaming kamera som jeg fikk koblet til.

Å fordele oppgaver digitalt er litt av en utfordring. Praten, kommunikasjonsflyten og for ikke å snakke om brainstorming, blir ganske forstyrret gjennom det digitale. Dette gjorde at vi muligens kom litt senere i gang enn andre i klassen.

Et tips til neste pandemi: Skaff dere en “sammarbeids plattform”. Monday.com for eksempel. Her deler dere inn oppgaver og kan se hvordan alle ligger an.
Ville ikke anbefalt å kun bruke Facebookchatten for eksempel. Noen er flinkere å lese i chat enn andre. Viktige beskjeder kan plutselig “drukne” i chatten hvis det blir skrevet mye.

just for laughs oops GIF

Og så kom ryggprolapsen…

Plutselig, ut av ingenting, mens Hannah sto på badet sitt, fikk hun ryggprolaps. Hater når det skjer, liksom.
Hva er sannsynligheten?
Hvorfor Hannah? Hvorfor oss?
Rett før dette skjedde fikk vi (heldigvis) til ett fysisk møte sammen. Men det skulle bli det siste møtet med alle tre tilstede, før på lenge. Ryggprolaps er nemlig svært smertefullt – både ved bevegelse og ved å kun sitte i ro. Stakkars Hannah.

But what do we do?
Vi må prøve å se lyst på det! Fokusere på alt vi har fått til. Sette pris på det fine været (selvom vi må for det meste sitte inne). Ingen ting skal stoppe oss fra å komme i mål.

Og hva skjedde så?
Line mistet internett i en uke.

Whatever it takes

Ting kan skje. Kan det skje midt i en pandemi? Ja, absolutt. Kan en i teamet miste internett i en uke mens en annen får ryggprolaps? Jepp. That happened.
Vi får tydeligvis flere bratte motbakker vi må overkomme. Og vi må trekke Hannah med oss med slede. Men ikke missforstå! Hun får faktisk ting gjort i den sleden!

Da jeg mistet nettet begynte jeg faktisk å le. Men det gjorde ikke samboeren som ringte Get et tosiffret anntall ganger.
Vet du hva jeg gjorde i denne situasjonen? Jeg brukte 4G fra mobilen. Både for å kunne delta i Zoom-forelesninger og møter med teamet – samt for å drive med nettbutikk, emails og diverse.

Også Serwan hadde problemer med nettet. Selvfølgelig.

Kommer vi i mål?

Ja, overraskende nok. Heldigvis er det å starte nettbutikk utrolig gøy. Det, samtidig som vi har et sterkt ønske om en god karakter, er mye av grunnen til den sterke motivasjonen gjennom det hele.

Veldig fornøyde med monday.com

Vi brukte kanskje litt tid på å komme i gang, som følge av utfordringen med digital kommunikasjon. Men en annen grunn er også fordi vi ville gå igjennom våre USP og virkelig svare på hvorfor kundene skal velge oss og ikke “konkurrentene”. Jeg og Serwan som går KIF fikk kanskje litt ekstra bakoversveis når vi innså hvordan vi ikke kunne ta oss god tid til å gå gjennom BMC, SWOT og så videre. Ett år med forretningsutvikling, og plutselig skal du bruke det i praksis på 60 dager. Selv om jeg hadde ideen klar, var det allikevel ting som for eksempel BMC som jeg ikke hadde fylt inn på forhånd av semesteret.
God tid, nei. Glem det. Her var det bare å gønne på.

working from home GIF

Til nå har vi fått på plass alt det helt nødvendige, “kompliserte” og selve grunnmuren til nettbutikken. Nå er det bare “å kose seg” med å legge inn produkter, beskrivelser og produktshots. Men vi kan ikke kose oss lenge. For om ikke lang tid skal vi kjøre igang med skikkelig digital markedsføring, blant annet Facebook Ads og Google Adwords.
Da er det best at ingen flere får ryggprolaps.

Har du startet nettbutikk?

Gjerne meld deg på nyhetsbrevet vårt på linikaralo.com hvis du ønsker å få beskjed når vi åpner!

2 thoughts on “Ryggprolaps, uten internett og midt i en pandemi: Klarer vi å åpne nettbutikk på bare 60 dager?

  1. Lykke til med resten av semesteret! Det er gøy å se at dere står på. Ikke glem å ta en pause i godværet 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *